Hindistan, AB'nin Sınırlayıcı Eylemlerine Karşı Direnecek
Hindistan, gelecek Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplantısında, Avrupa'nın ithalatta karbon vergisini (CBAM) test etmeyi planlıyor. Ülke, bunun yeni bir ticaret engeli olacağını savunmayı planlıyor.
Açıklama
Reuters'ın hükümet kaynaklarına atıfta bulunan haberine göre, Hindistan Şubat ayı sonunda düzenlenecek DTÖ toplantısında AB'nin ithalat üzerindeki karbon vergisini (CBAM) test etmeyi planlıyor. Ülkenin bu durumun yeni bir ticaret engeli oluşturacağını iddia etmeyi planladığı bildiriliyor.
Hindistan'ın Planları
Üst düzey hükümet yetkililerine göre, Hindistan, Güney Afrika ve benzer düşünen diğer ülkelerle birlikte, Abu Dabi'de düzenlenecek DTÖ Bakanlar Konferansı'nda AB'nin tek taraflı önlemlerini sınırlama gerekliliğini savunmayı planlıyor.
Tek Taraflı Önlemlere Karşı
"İklim değişikliğiyle mücadele adına alınan her türlü tek taraflı önlem, keyfi ya da haksız ayrımcılığa veya küresel ticarete gizli bir kısıtlama olmamalı," diye konuşan bir hükümet yetkilisi, DTÖ müzakereleri hakkında bilgisi olan gazetecilere açıklamada bulundu.
Eylemler ve Tepkiler
Daha önce Hindistan, AB'nin CBAM kapsamında çelik, demir cevheri ve çimento gibi yüksek karbonlu ürünlerin ithalatına %20-35 oranında tarife koyma teklifine karşı DTÖ'de şikayette bulunmaya karar vermişti ve bu konuyu AB yetkilileriyle ikili toplantılarda gündeme getirmişti.
AB'nin Savunması
AB, CBAM'ı DTÖ kurallarıyla uyumlu olacak şekilde dikkatlice tasarladığını ve ithalata uyguladığı karbon fiyatını AB üreticilerine de aynı şekilde uyguladığını belirtti.
Tehditler ve Tarifeler
Hindistan ve Çin, CBAM'ın, daha zayıf iklim düzenlemeleri olan ülkelerden daha ucuz malların Avrupa ürünlerini displaced etmesini engellemek amacıyla tasarlandığı konusunda DTÖ içerisinde birkaç ülke tarafından endişelerin dile getirildiği ülkeler arasında.
Hindistan'ın İtirazları
Yeni Delhi, köken ülkesindeki orman tahribinin sonucu olarak üretilen ürünlerin ithalatını yasaklayan AB kurallarına da karşı çıktı, bu da muhtemelen Hindistan'ın milyarlarca dolarlık ihracatını vurabilir.
Etkenler ve Sonuçlar
Daha önce GMK Center'ın rapor ettiği gibi, çapraz sınır karbon ayarlama mekanizması ve çelik ithalatındaki koruma önlemlerinin düzenleyici çerçevesi, İtalyan ve Avrupa çelik şirketlerinin günlük işlemlerini engelliyor. İtalyan ticaret derneği Assofermet bu durumunu ifade etti.
Dönemsel Değişiklikler
GMK Center'ın daha önce de belirttiği gibi, ilgili kayıtla teknik problemler yaşayan şirketlere, ilk CBA raporlarını sunmak için bir ay süre uzatımı verildi. Geçiş döneminde, ithalatçıların 2023'ün dördüncü çeyreği için beyanlarda bulunmaları gereken süre 31 Ocak 2024'e kadar uzatıldı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sanayi Türk. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.