Sektörün nabzı Paslanmaz Çelik Dünyası’nda atacak
Metal Medya gurubu olarak sektörel yayıncılıkta 18. yılımızı, sektörde ise 35. yılımızı doldurduk. İçinde bulunduğumuz 35 yıllık süreçte birden çok yayınla Türkiye sanayisinin nabzını tuttuk ve tutmaya da devam ediyoruz.
Türkiye sektörel yayıncılığına kazandırdığımız DEMİR ÇELİK STORE, MAKİNA STORE, KALIP STORE, HİDROLİK PNÖMATİK DÜNYASI, SİVAS İŞ DÜNYASI, KOBİ TREND, METAL REHBERİ, DEMİR ÇELİK REHBERİ ve MAKİNA REHBER’i yayınlarımıza bir yenisini daha eklemenin gururunu yaşıyoruz. Bu doğrultuda sektörel yayıncılığa yeni bir soluk getirecek PASLANMAZ ÇELİK DÜNYASI ile iki ayda bir sizlerle olacağız. 18 yıldır ilkeli ve objektif anlayışıyla sürdürdüğümüz sektörel yayıncılığa yeni bir dergi eklemenin heyecanı içindeyiz. PASLANMAZ ÇELİK DÜNYASI’nın ilk sayısı ile karşınızdayız.
Neden PASLANMAZ ÇELİK DÜNYASI?
Paslanmaz çeliğin önemi dünya çapında her geçen gün artıyor. Türkiye sanayisinde de vazgeçilmez tamamlayıcı bir ürün. Bu bağlamda paslanmaz çeliğin yaygınlaşması, pazarın ve sektörün büyümesi çok önemli. Bu doğrultuda sektörün sesi olma yolunda PASLANMAZ ÇELİK DÜNYASI’nın üstlendiği misyon sektörün gelişimine büyük katkı sunacak. Paslanmaz çelik sanayinde faaliyet gösteren tüm firmaların yanı sıra paslanmaz çeliği kullanan farklı sektörlerdeki firmaların yatırımlarını sayfalarımıza taşıyacağız. İlkeli yayıncılık politikamız ile paslanmaz çelik sektörünün referans yayını olacağız…
Bu yolculukta bize cesaret veren PASİD Yönetim Kuruluna bir kez daha gönülden teşekkür ederiz…
Başladığımız bu yeni serüvende şüphesiz Paslanmaz Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (PASİD) katkısı çok büyük. Başta PASİD Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Küçükemre olmak üzere yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederiz. İlginiz, desteğiniz ve bu yolculukta bize cesaret veren sahiplenmeniz için bir kez daha gönülden teşekkür ederiz.
Sektörün karnesinde öne çıkan başlıklar
Paslanmaz çelik sektörü 2000’li yıllarda 200 ila 300 bin ton kapasiteye sahipti bugün 750 bin ila 1 milyon ton kapasiteye ulaşmış durumda. Henüz pazar emekleme döneminde olduğu kapasite kullanımı zaman içerisinde daha da artacak olması göz önünde bulundurulduğunda paslanmaz çeliğin tamamı ithalatla karşılanması ve yılda 2,5 milyar dolar üzerinde ithalat yapılması sektör açısından bir paradoks oluşturmaktadır. Paslanmaz çeliğin kullanımın her geçen gün yaygınlaşması otomotivden, endüstriyel mutfak, beyaz eşyaya, savunma sanayiden, gemi inşa-yat sanayine, inşaata mutfak araç gereçlerine gıdadan sağlık sektörüne uzanan geniş bir yelpazeden bahsedebiliriz. Sürekli büyüyen ve yaygınlaşan paslanmaz çelik pazarı artık ithalatla çarkları döndürmesi zor gözüküyor.
Sektör uygulanan yüzde 12’lik verginin kaldırılmasını istiyor
Sektörün bugün en büyük sorunu Türkiye’de paslanmaz çelikte uygulanan gümrük vergisi yüzde 8 civarındaydı. Ancak alınan bir kararla gümrük vergisi yüzde 12’ye çıkarıldı. Bu karar paslanmaz çelik kullanan her sektörü derinden etkiledi. Paslanmaz çeliği kullanan tüm sektörler ihraç pazarlarında rekabet avantajlarını kaybetmeye başladı. Sektör yetkilileri Devletten yüzde 12 uygulanan bu verginin tamamının kaldırılmasını ivedilikle bekliyorlar. İhracatın artması dış pazarın korunması rekabet gücünün artması için bu gerekiyor.
Şimdiden herkesin ramazan bayramını kutluyor sağlık ve esenlikler diliyorum.
Sevgiyle kalın….
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sanayi Türk. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.