Ticaret krizi büyüyor: AB, ABD’ye karşı yol haritasını belirliyor
ABD’nin tüm ticaret ortaklarına yönelik başlattığı yeni gümrük tarifeleri, Avrupa Birliği’ni alarma geçirdi. 7 Nisan’da toplanacak olan AB ticaret bakanları, çelikten otomotive birçok sektörü etkileyen bu krize karşı ortak bir yol haritası belirleyecek. Brüksel, önceliği müzakereye verse de, masada güçlü karşı önlemler de yer alıyor.
AB, ticaret savaşı ihtimaline karşı strateji geliştiriyor
Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ticaret bakanları, ABD Başkanı Donald Trump’ın "Kurtuluş Günü tarifeleri" adıyla 2 Nisan’da duyurduğu ek gümrük vergileri sonrası, 7 Nisan’da acil toplantıya çağrıldı. Avrupa Komisyonu tarafından 4 Nisan Cuma günü yayımlanan resmi belgede, bakanların ABD ile ticaret ilişkilerini masaya yatırarak yeni vergilerin ekonomik etkisini değerlendireceği açıklandı.
Toplantıda öncelikli hedefin, ABD ile müzakere yoluyla yapıcı bir çözüme ulaşmak olduğu vurgulandı. Ancak belgede, müzakerelerin sonuç vermemesi halinde Avrupa'nın ekonomik çıkarlarını korumak üzere karşı önlemlerin de gündemde olduğu belirtildi.
Avrupa’nın otomotiv ve çelik sektörü tehdit altında
ABD, 5 Nisan’dan itibaren geçerli olmak üzere AB kökenli tüm ithal ürünlere yüzde 20’lik ek vergi getirmişti. Bu karar, özellikle Avrupa'nın zaten zorda olan otomotiv sektörünü doğrudan etkiliyor. Bunun yanı sıra, ABD daha önce 12 Mart’ta Avrupa’dan ithal edilen çelik, alüminyum ve bu ürünleri içeren çeşitli mallara yüzde 25’e varan ek tarifeler uygulamaya başlamıştı.
Avrupa Komisyonu, özellikle otomotiv, çelik ve alüminyum sektörlerini korumak için üye ülkelerle birlikte yeni ekonomik tedbirler üzerinde çalıştığını bildirdi. Ayrıca diğer sektörlere yönelik potansiyel ABD önlemleri de titizlikle takip ediliyor.
AB, Çin ile ticaret ilişkilerini de görüşecek
AB ticaret bakanları toplantısında, Çin ile mevcut ticaret ilişkilerinin de ele alınacağı belirtiliyor. Avrupa'nın, ABD ile gerilim yaşayan Çin'le ilişkilerini nasıl konumlandıracağı toplantının önemli başlıklarından biri olacak.
AB çelik sektörü zaten krizdeydi, yeni vergiler sektörü vuracak
ABD'nin çelik ürünlerine uyguladığı ek tarifeler, zaten kriz içinde olan Avrupa çelik sektörünü daha da zora sokuyor. Avrupa Çelik Birliği (Eurofer), 2024 yılında Avrupa'da 9 milyon ton kapasitenin kapandığını ve sektörde 18 bin kişinin işini kaybettiğini açıklamıştı.
AB genelinde 22 üye ülkede yaklaşık 500 üretim tesisini kapsayan Avrupa çelik endüstrisi, ekonomide kritik bir öneme sahip. Sektörün AB ekonomisine yıllık katkısı yaklaşık 80 milyar euro (83 milyar dolar) civarında ve 2,5 milyondan fazla kişiye istihdam sağlıyor.
Dünya Çelik Birliği verilerine göre, AB’nin çelik üretimi 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,6 artarak 129,5 milyon tona ulaştı, ancak bu rakam, 2022'deki 152,5 milyon ton üretimin yüzde 15 altında kaldı.
Avrupa ticaret çevreleri, politika belirsizliği ve piyasa oynaklığı sebebiyle, AB’nin ve üye ülkelerin net bir politika ortaya koymasını bekliyor. AB ticaret bakanlarının 7 Nisan’daki toplantısında alınacak kararlar, piyasalara yön vermek açısından kritik önemde olacak.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sanayi Türk. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.