Zaporizhstal'ın Personel Sayısı Savaşın Başlangıcından Bu Yana %20 Azaldı Fakat Tesis Çalışmaya Devam Ediyor
Ukrayna'nın en büyük çelik fabrikası Zaporizhstal, savaştan bu yana personel sayısında %20'lik bir azalmaya rağmen çalışmalarına devam ediyor. İşçi kıtlığı yaşanan sektörde tehdit altında olarak yıkıma uğrayan fabrika, çalışmalarını sürdürmek için yeni elemanlar yetiştiriyor.
Ukrayna Çelik Sektörünün Savaş Durumunda İşçi Eksikliği ile Mücadelesi
Savaşta çoğu işçi cephede olduğu için Ukrayna çelik ve ağır sanayi sektörü işçi eksikliği ile karşı karşıya. Özellikle, tam ölçekli savaşın başlamasından bu yana Zaporizhstal'daki çalışan sayısı %20 azalmış, ancak tesis hâlâ çalışıyor. Metinvest Grup'tan bir basın açıklamasına göre durum bu şekilde.
Zaporizhstal: Ukrayna'nın Hayatta Kalan En Büyük Çelik Tesisi
Zaporizhstal şu anda Ukrayna'nın en büyük çelik tesisidir çünkü Azovstal ve Ilyich Demir ve Çelik İşletmeleri yıkıma uğramış ve geçici olarak işgal altındaki topraklarda bulunmaktadır. Savaştan önce şirket, yaklaşık 10.000 kişiye istihdam sağlıyordu. Şu anda sadece 8.000 kişi kalmış durumda. Hemen hemen 1.100 çalışan cephede savaşıyor ve 500'den fazla çalışan yer değiştirdi.
Zaporizhstal'ın Çalışmaları Devam Ediyor
Zaporizhstal'daki işler, Rusların neredeyse her gün Zaporizhzhia'ya top atışı yapmasına rağmen devam ediyor. Tesise ait ocakların faaliyeti, işletmenin tarihinde ikinci kez tam ölçekli işgalin başlamasıyla askıya alındı, ancak bir ay sonra cephe durumu stabil hale geldi ve ocakların faaliyeti önce iki, sonra üçüncüsüyle birlikte sürdürüldü.
«Ocakların faaliyetini durdurmak mümkün değil. Onun canlandırılması bir ay alır. Bu yüzden, her koşulda işlerinden ayrılmayan çelik işçileri vardır. Görevdeki askerler gibi hareket ediyorlar,» diye belirtiyor Roman Slobodyanuk, Zaporizhstal'ın genel müdürü.
Mevcut durumda, nitelikli işçiler bulmak neredeyse imkânsız. Bunun yerine, Zaporizhstal yeni insanları eğitiyor, ki bu oldukça fazla zaman alıyor. Ocaklarda görevli bir kişi mesleği beş yıl içinde öğrenmek zorunda. En basit operasyonları gerçekleştirmeyi öğrenmek altı ay sürer.
«Çelik endüstrisi zor bir endüstridir: Ne yaptığınızı anlamanız gerekir. Bazı meslekler altı ay eğitim gerektirir ve bazıları beş yıl. Bilgi havuzunun önemli bir bölümünü kaybettik. Bunu telafi etmeye çalışıyoruz ancak bu zor,» diye ekliyor Slobodianiuk.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir:
Sanayi Türk. Editöryal görüş, yazarın
görüşüne aykırı olabilir.