Bütçede yılın en yüksek açığı
Merkezi yönetim bütçesi Ekim'de 83,3 milyar TL ile yılın en yüksek açığını verdi.
Merkezi yönetim bütçesi Ekim'de 83,3 milyar TL ile yılın en yüksek açığını verdi.
Merkezi yönetim bütçesi Ekim'de 83,3 milyar TL ile yılın en yüksek açığını verdi. 12 aylık bütçe açığı Ekim itibariyle 224 milyar TL'ye çıktı. Ekim'de cari transferlerin ardından en yüksek harcama kalemi faiz harcamaları oldu. Ekim'de 61,1 milyar TL ile rekor faiz harcaması gerçekleşti.
Merkezi yönetim bütçesi Ekim'de 83,3 milyar TL açık verdi.
Bütçede geçen ayda da 78,6 milyar TL'lik açık izlenmişti.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı Ekim ayı merkezi bütçe istatistiklerine göre, Ekim ayında bütçe giderleri 307,4 milyar TL, bütçe gelirleri ise 224,2 milyar TL oldu. Faiz dışı bütçe dengesi ise aynı dönemde 22,1 milyar TL olarak kaydedildi.
10 aylık performansa bakıldığında bütçe açığının 128,8 milyar TL açık verdiği izlendi. Faiz dışı dengede ise Ocak-Ekim döneminde 139,5 milyar TL'lik fazla görüldü.
12 aylık bütçe açığı da 242 milyar TL'ye yükseldi.
Bütçede 300 milyar TL'yi aşan harcamalar arasında en büyük kalemi cari transferler oluşturdu. Ekim'de 102,9 milyar TL'lik cari transfer gerçekleşti.
Cari transferlerin ardından en yüksek kalem faiz harcamaları oldu. Ekim ayında bütçede faiz harcamaları 61,1 milyar TL olarak kaydedildi. Böylelikle aylık faiz harcaması bakımından rekor seviye görüldü. Geçen ay da faiz harcamaları 33,1 milyar TL olmuştu.
Bu yıl bütçede kur korumalı mevduat ile birlikte öne çıkan maliyet kalemlerinden biri olan BOTAŞ'a transfer ve borçların Ekim'de de devam ettiği görüldü.
Ekim ayında BOTAŞ'a yönelik cari transfer ve borç toplamı 6,5 milyar TL olarak kaydedildi. Böylelikle son 12 ayda iki kalemde BOTAŞ'a ayrılan kaynak 191 milyar TL'ye yükseldi.
Öncü gösterge yüksek açık sinyali vermişti
Bütçe performansı için öncü gösterge olarak değerlendirilen nakit bütçe dengesinde de Ekim'de yüksek açık görülmüştü.
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, Ekim'de nakit bütçe 72,2 milyar TL açık verdi. Geçen yıl aynı ayda 5,3 milyar TL nakit bütçe açığı verilmişti. Ancak bunda Eylül vergi tahsilatının 10 milyar TL’lik kısmının sonraki Ekim ayına kayması etkili olmuştu. Bu yıl ise vergi kayması olmadı.
Bu sonuçlarla, ilk 10 ayda nakit bütçede 160,3 milyar TL açık verilirken, son 12 aylık nakit bütçe açığı ise 222,2 milyar TL’ye yükseldi.
Kaynak: Bloomberg
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sanayi Türk. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.