Türkiye'nin Makinecilerine Kazakistan'da yakın ilgi.
MAKFED Başkanı Dalgakıran Kazakistan Başbakanı Alikhan Smailov ile bir araya geldi.
MAKFED Başkanı Dalgakıran Kazakistan Başbakanı Alikhan Smailov ile bir araya geldi.
MAKFED Başkanı Dalgakıran Kazakistan programında, Başbakan Alikhan Smailov ile bir araya geldi. Kazak Başbakan, ülkenin imalat sanayinin geliştirilmesinde Türk makinecilerle birlikte çalışmaktan mutluluk duyacaklarının ifade etti.
MAKFED, Türkiye Makine Federasyonu ile AKMI, Kazakistan Makine Sanayi Derneği arasındaki işbirliği çerçevesinde, MAKFED ve MAİB, Makine İhracatçıları Birliği üst yöneticileri ile makine imalatçılarından oluşan geniş bir heyet, 21-23 Eylül’de gerçekleştirilen, 10. Kazakistan Makine Forumu ve Makine Fuarı 2022 için Astana gitti.
Kazakistan Başbakanı Alikhan Smailov ve Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanı Kairbek Uskenbayev’in de katıldıkları AKMI Başkanı Meiram Pshembayev yönetimindeki panelde, MAKFED Başkanı Adnan Dalgakıran da konuştu.
“Türkiye’nin Kazakistan makine ithalatından sadece yüzde 1,5’lik pay alması, bu durumu gelişmeye açık bir potansiyel olarak ortaya koyuyor”
Konuşmasına dost ve kardeş ülke olan ata yurdu Kazakistan’da olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyerek başlayan ve Türk makine sektörü hacmi ve kurumsal yapı hakkında bilgi verenDalgakıran, “Makine ihracatımızın yüzde 60’a yakınını Avrupa ülkelerine yapmamız, Türk makinesinin bir kalite göstergesi olarak kabul edilebilir. Rusya ve Özbekistan bu coğrafyadaki önemli pazarlarımız arasında yer almakta. Bu karşın Kazakistan’ın toplam ithalatın yaklaşık yüzde 25’ini makineler oluştururken, Türkiye’nin bundan sadece yüzde 1,5’lik pay alması, bu durumu gelişmeye açık bir potansiyel olarak ortaya koyuyor” dedi.
“Kazakistan ile sanayi alanında birlikte yol almak niyetindeyiz”
“Biz, makine sektöründe Kazakistan ile sadece ticari alanda ilişkilerimizi geliştirmek istemiyoruz. Aynı zamanda, sanayi alanında da birlikte yol almak niyetindeyiz. Kazakistan’ın bu alanda imkanlarının farkındayız ve işbirliği yapacağımız girişimci Kazak firmaların olduğunu da biliyoruz”diye konuşmasını sürdüren Dalgakıran, 11 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Sayın Tokayev ülkemize yapmış olduğu ziyaret esnasında, MAKFED ve AKMI başkanları düzeyinde yeniledikleri mutabakat zaptı ile oluşturdukları iş planı dahilinde ilerlediklerini söyledi.
Konuşmasının sonunda, iklim değişikliği ile küresel mücadelede Türkiye’nin, Paris İklim Anlaşmasına taraf olmakla birlikte 2053 yılını karbon-nötr yıl olarak da ilan ettiğini söyleyen Dalgakıran, “İklim değişikliği ile mücadelenin ülkelerin ekonomi ve ticaret politikaları yanı sıra uluslararası şirketlerin de vizyonlarının önemli bir parçası haline getirdiğini görüyoruz. Makine sektörünün dönüştürücü bir rol üstlendiği bu süreç dünyada olduğu gibi Türkiye’de de imalat ve hizmet sektörlerinde radikal değişimler getirecek. Sektörümüz, insanlığın geleceği açısından büyük önem arz eden bu dönemdeki sorumluluğunun bilinciyle çalışmalarını sürdürürken bu alanda da Kazak dostlarımızla ortak çalışmalar yapmayı umuyoruz” diyerek konuşmasını tamamladı.
MAKFED Başkanı Dalgakıran’ı ayrıca kabul eden Başbakan Birinci Yardımcısı Roman Sklyar ve Sanayi ve Altyapı Geliştirme Bakanı Kairbek Uskenbayev ile yapılan ikili görüşmelerde işbirliği alanları değerlendirildi.
Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici’nin açılış konuşmaları ile başlayan MAKFED Genel Sekreteri Zühtü Bakır moderasyonundaki özel panelde ise Makine İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcı Sevda Kayhan Yılmaz kapsamlı bir sunum yaparken, Türk&Kazak ortak girişimlerine iyi uygulama örnekleri olarak Kazakistan Aselsan ve Borusan Makine Kazakistan firmaları sunumlar yaptı.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sanayi Türk. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.