Talebe Özel Üretim Hizmeti Sunan Tridi ve İş Modeli
Yapay zeka tabanlı pazar yeri platformu Tridi, talebe özel parça üretim hizmetiyle global tedarikçileri yerli üreticilerle buluşturuyor.
Yapay zeka tabanlı pazar yeri platformu Tridi, talebe özel parça üretim hizmetiyle global tedarikçileri yerli üreticilerle buluşturuyor.
Yapay zeka tabanlı pazar yeri platformu Tridi, talebe özel parça üretim hizmetiyle global tedarikçileri yerli üreticilerle buluşturuyor. Firmanın amacı, Polonya, Bulgaristan ve Romanya gibi AB’nin önemli tedarik merkezleri arasına Türkiye’yi eklemek.
Üretim tedarik süreçlerinde dijitalleşebilecek birçok konu hala manuel olarak devam ediyor. Bunların yanı sıra bir üretim sürecinde üretici bulma, fiyat alma, doğru üreticiye işi verme süreçleri zaman kayıplarına sebep oluyor. Sultan Nur Bulut, Onur Keskin ve Çınar Topaloğlu isimli 3 girişimci tarafından kurulan yapay zeka tabanlı pazar yeri platformu Tridi, alıcı ve satıcı arasındaki operasyonel süreci dijitalleştirerek müşterilerin teklif alma sürelerini saatlerden dakikalara, üretime geçme sürelerini ise günlerden saatlere kısaltıyor. Böylece endüstriyel üretimdeki zaman kaybını engelleyen firma, verimliliği ise üst seviyelere çıkarıyor.
2 milyar dolarlık hacim
Pandemiyle birlikte alım için Uzakdoğu yerine gelişmekte olan ülkelere yönelen Avrupalı tedarikçilerin Türk üreticileri için önemli bir fırsat olduğuna dikkat çeken Tridi Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Çınar Topaloğlu, “Türkiye’nin bu fırsatı kaçırmamak için rekabetçi bir üretim yapısına kavuşturulması gerekiyor. Tridi olarak talebe özel parça üretim hizmetimizle yerli üreticileri Türkiye ve dünyadaki alıcılarla buluşturuyoruz. Örneğin, otomotiv sektöründeki ulusal veya uluslararası bir şirket, üretimde kullanacağı plastik enjeksiyon kalıplamayı bizim platformumuza girerek tam istediği ölçüde planladığı fiyata bulabiliyor” dedi. ABD ve Çin’de büyük hacme sahip talebe özel üretim pazarının Türkiye’de yaklaşık 2 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını ifade eden Topaloğlu, yeni firmaların katılımıyla pazarın her geçen yıl büyüdüğüne işaret etti.
Siparişleri 5 katına çıkaracak
Tridi Platformu’na CNC işleme, sac metal şekillendirme, plastik enjeksiyon kalıplama, prototipleme ve silikon kalıplama işi yapan 120 civarında yerli üretici kayıtlı. Önümüzdeki dönemde binlerce üreticiyi sisteme kaydetmeyi hedeflediklerini anlatan Topaloğlu şunları kaydetti: “Şu anda üreticilerimiz otomotiv, savunma sanayi ve tüketici elektroniği gibi sektörlere parça ve ürün tedarik ediyor. Avrupalı büyük sanayiciler şu anda Polonya, Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerden parça alıyor. Talebe özel üretimle Türkiye’nin de bunların arasında yer alacağını söyleyebiliriz. 2022 yılında yurt dışı kaynaklı sipariş hacmimizi yüzde 30 seviyesine çıkaracağız. Toplam sipariş hacmimizde ise 5 katlık bir büyüme ön görüyoruz.”
İkinci yatırım turuna hazırlanıyor
Tridi, müşterilerin üretim siparişlerini online olarak vermesini ve portal üzerinden dijital takibini yapabilmesini sağlıyor. Tekliften teslimata kadar tüm süreçlerin dijital olduğu Tridi de müşteri modelleri kural bazlı algoritmalar ve yapay zeka destekli yazılımlarla analiz edilip teklif oluşturuluyor. Alınan siparişler, üretimi yapabilecek en doğru üreticiyle eşleştiriliyor ve nitelikli bir üretici ağında ürettiriliyor. Geçen yıl 336 bin dolar yatırım alan şirket, birkaç ay içerisinde yeni bir yatırım turuna çıkmaya hazırlanıyor. Tridi.co, yeni yatırım turuyla birlikte Türkiye’de yakaladığı başarıyı başta Avrupa pazarına taşıyacak.
Hangi ülkelere hizmet veriliyor?
İkinci çeyrek itibarıyla yurtdışından sipariş almaya başladık. Siparişimizin en yoğun olduğu ülkeler; Avusturya, Almanya ve İsrail olarak devam ediyor.
Hangi ülkelere açılacak?
Öncelikli hedefimiz Avrupa’daki büyük marketlere odaklanmak. Bunların arasından Almanya ilk hedeflerimiz arasında yer alıyor.
Sisteminize kayıtlı üretici firma sayısı nedir?
250’den fazla üretici firma ile çalışıyoruz. Sene sonunda bu sayıyı artırmayı hedefliyoruz.
. . .
İçerik sadece atıfta bulunularak yayınlanabilir: Sanayi Türk. Editöryal görüş, yazarın görüşüne aykırı olabilir.